Groen

Groene daken zijn populair aan het worden. Gemeentes en bedrijven kiezen steeds vaker voor een natuurlijke uitstraling gekoppeld aan een ecologische bedrijfsvoering. Naast dat het een mooie uitstraling geeft heeft vegetatie op het dak vele voordelen. Denk aan de isolerende werking (ook van geluid), levensduur dakbedekking word verdubbeld, vermindering CO2 uitstoot, verbetering luchtkwaliteit en ontlasting van het riool daar het groendak het regenwater opneemt en vertraagd afgeeft.

Voordelen van Groen

Een groendak kent vele voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Zo zorgt een groendak voor waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit in de stad. Groene daken maken onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen. Bovendien voelen mensen zich veel prettiger in een groene omgeving dan in een grijze. Hieronder zetten we alle voordelen overzichtelijk op een rij. 

 

Absorbeert regenwater

Een groendak absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, substraat en drainage. Het vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Zo blijft het grondwaterpeil stabiel, wordt de piekbelasting op het riool verminderd en daaruit voortvloeiende overstromingen gereduceerd. 

 

 

Zorgt voor schonere lucht

De planten van een groendak filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Met een groendak draagt u bij aan luchtzuivering.

 

 

Verlaagt omgevingstemperatuur 

Planten absorberen zonlicht. Zonlicht wordt voor 50% geabsorbeerd en 30% gereflecteerd. Zo wordt een koeler een aangenamer klimaat gecreëerd. Voor het binnenklimaat betekent dit dat de airco minder hard hoeft te werken, wat leidt tot energiebesparing. Op het klimaat buiten uw pand heeft dit een extra positief effect op de warmte in de stad. Het realiseert een temperatuurverlaging van 3°C in de stad.

 

 

Verhoogt rendement zonnepanelen

Een groendak verlaagt de temperatuur op het dak. Dankzij dit koelere dak is het rendement van zonnepanelen groter en verlaagt u uw energiekosten.

 

 

Vermindert omgevingsgeluid buiten en binnen

Een groendak werkt als een geluidsbarrière om uw pand. Het absorbeert geluid en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen in uw pand als daarbuiten.

 

 

Verlengt levensduur dak

Een groendak biedt bescherming tegen weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurwisselingen en verdubbelt of verdrievoudigt de levensduur van uw dak tot wel 60 jaar of langer. U heeft de investering in uw groendak terugverdiend binnen 8 tot 21 jaar.

 

 

Creëert waardevermeerdering pand

De natuurlijke en duurzame uitstraling, in combinatie met een reductie van energiekosten en verlenging van de levensduur van uw dak, levert een waardevermeerdering van uw pand op.

 

 

Verhoogt biodiversiteit

De Sedums, kruiden, grassen of waardplanten die in een groendak verwerkt zitten bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten, vooral in de stad waar alleen steen is.

 

 

Creëert brandwerende laag 

Planten bevatten van nature veel vocht. Met een groendak creëert u een natuurlijke brandwerende laag op uw huis of kantoorpand.

 

 

Verhoogt gevoel van well-being

Leven en werken in een groene omgeving heeft een positief effect op het welzijn van de mens. Groen biedt ontspanning en geeft minder stress. 

 

 

Biedt healing environment

Groen bevordert een sneller herstel van patiënten, waardoor een kortere verpleegduur ontstaat. In een groene omgeving  is de pijntolerantie hoger. Dit wordt ook wel een ‘healing environment’ genoemd.

 

 

Meer sociale interactie, minder vandalisme

Werken of wonen in een groene omgeving brengt mensen bij elkaar. Een groene omgeving geeft een hogere belevings- en gebruikservaring. Dit heeft een positief effect op de sociale samenhang in buurten. Wijken met meer groen hebben minder last van agressie, geweld en vandalisme. 

 

 

Direct-groen, weinig onderhoud 

Met vegetatiematten creëert u een groendak met direct-groen resultaat. De matten zijn zorgvuldig voorbegroeid en bij levering voor 90% bedekt. Hierdoor is er nauwelijks ruimte voor onkruidgroei en is het benodigde onderhoud minimaal. 

 

 

Levert tijds- en kostenbesparing op

In tegenstelling tot het los inplanten van plugplanten, is de aanleg van een groendak met behulp van vegetatiematten eenvoudig en snel te realiseren. Ook het onderhoud achteraf is minimaal. Dat levert u tijdswinst en kostenbesparing op!

 

 

Erosiewering

Op daken waar veel wind staat zorgen voorbegroeide vegetatiematten ervoor dat de ondergrond bij storm niet wegwaait. Het biedt een solide en erosiewerende bovenlaag van het groendak.